May 4, 2024

Irán - Izrael: újabb pusztító háború kezdődik? Kaiser Ferenc, Inforádió, Aréna



Published April 18, 2024, 12:01 a.m. by Courtney


A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

irán-izrael: újabb pusztító háború kezdődik?

Mi volt az izrael elleni áprilisi iráni rakétatámadás kiváltó oka? Mi lehetett a célja Iránnak ezzel a támadással? Ki indította a támadást? A Forradalmi Gárda, amelyik néha úgy fest, mintha egy másik állam lenne Iránban, vagy a teheráni központi vezetés? Lehetett bármi belső ellentét a döntés meghozatala idején, illetve a támadás megindításakor?

Honnan indították a robbanószerkezeteket? A térségben nem voltak iráni hadihajók, ahonnan könnyebben elérték volna izrael területét? Milyen eszközöket, mennyire modern rakétákat és drónokat használtak az irániak? Mennyibe kerülhetett az iráni csapás, ez a 300 eszköz? Mekkora készlet áll ezekből irán rendelkezésére? Ezek közül mi olyan, mint amit az oroszok az ukrán fronton használnak? Mekkora és milyen az iráni hadiipar? Lehet nukleáris fegyvere a perzsa államnak?

Mennyivel volt jelentősebb a Gázából indított októberi rakétatámadás? Ott miket használtak? Akkor sikerült túlterhelni az izraeli légvédelmi rendszert, most nem. Miért? Izraeli oldalon mennyi idő, mennyi pénz a légvédelmi rendszer újratöltése? Léphet fel hiány ezekből a berendezésekből? Mik és kik lőtték le az iráni drónokat, rakétákat? Honnan lőttek a britek és az amerikaiak? Jordánia miért segített be? Lehet ebből újabb pusztító háború? Nem egyértelmű, hogy irán erre ismét rakétákkal válaszol? Egyértelmű a válaszcsapás támogatottsága Izraelben? Tehet mást a kormányzat, mint válaszol az akcióra? Jordánia miért avatkozott be aktívan a kolfiktusba? Még a légterét is lezárta időlegesen? Más arab, illetve muszlim állam támogatta Izraelt Iránnal szemben? A szunnita többségű, és jól felfegyverzett szaúd-arábia milyen álláspontra helyezkezdett?

Egy regionális háborúnak kik lennének a résztvevői: csak irán és izrael? Kik állnak irán mellett, illetve a háttérből kik támogatják? Oroszország bármilyen módon be tudna avatkozni egy közel-keleti konfliktusba? Washington órákkal a támadás után jelezte, nem támogatja ellentámadás indítását – ez Iránnak is üzenet lehetett? Hiszen Teherán is jelezte, a támadással lezártnak tekinti az ügyet, nem tervez újabb akciókat? Az amerikaiak és a britek hogyan avatkoztak be, honnan indították az elhárító rakétákat? Hol tart izrael gázai katonai akciója? Látszik, hogy mi lehet a következő izraeli lépés? Mennyire foglalja le Izraelt ez az offenzíva? Katonai szempontból mit ért el és mit tehet még izrael Gázában?

Kaiser Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az inforádió aréna című műsorában 2024.04.16-án. Podcast.

Iratkozzon fel az inforádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!

Kövessen minket az interneten is: https://infostart.hu/

Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/

inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.

You may also like to read about:



Resources:

Similar videos

2CUTURL

Created in 2013, 2CUTURL has been on the forefront of entertainment and breaking news. Our editorial staff delivers high quality articles, video, documentary and live along with multi-platform content.

© 2CUTURL. All Rights Reserved.